Jabłkowa Pysznopedia

Czy wiedzieliście, że Polska jest pierwszym w Europie i czwartym na Świecie producentem jabłek? Postanowiliśmy uczcić ten fakt wspólnie odkrywając przestwór kulinarnych możliwości oferowanych przez króla polskich owoców.
Zebraliśmy dla Was najciekawsze przepisy na fantastyczne (i fantazyjne) potrawy z naszych polskich, cudownych jabłek. Smacznej zabawy!

RACUCHY MAMY DANUTY

czyli klasyczna puchata rozkosz dla podniebienia

Składniki na 4 osoby:

2 duże renety lub jabłka innej kwaśniej odmiany
0,5 litra mleka
2 jajka
0,5 kg mąki
2 dkg drożdży
szczypta soli
szczypta cukru
olej do smażenia
łyżka cukru pudru do dekoracji.

Do letniego mleka dodaj 2 łyżki mąki, cukier i drożdże. Poczekaj aż podrośnie (około 15 minut). Do miski wsyp pozostałą mąkę, resztę składników i podrośnięte drożdże. Całość wymieszaj tak, by uzyskać konsystencję trochę gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Zostaw do podrośnięcia na około 1 godzinę.

W tym czasie obierz jabłka i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Możesz je też drobno pokroić. Jabłka wrzuć do wyrośniętego ciasta i wszystko wymieszaj. Łyżką nałóż masę na rozgrzany olej i smaż około 3 minuty z każdej strony. Pilnie się przyglądaj, aby nie przypalić tych pyszności. Racuchy pozostaw na ok. 1 minutę na patelni, aby doszły do siebie. Następnie przełóż je na talerz i posyp cukrem pudrem.

11

Flaugnarde z jabłkami i cynamonem

czyli rustykalny naleśnik 

flaugnarde-z-jablkami2
Facet-i-kuchnia

Składniki na 6 osób:

4 jabłka pokrojone na małe kawałki
6 jajek
140 g mąki owsianej bezglutenowej
80 g erytrytolu, zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
500 ml świeżego mleka (2% tłuszczu lub więcej)
szczypta soli
(opcjonalnie) 3 łyżki calvadosu (może być też rum.)
kopiasta łyżka cynamonu
1 tonka, roztarta w moździerzu lub starta na tarce (opcjonalnie)
ghee (masło klarowane) do natłuszczenia formy

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Jabłka pokrój na małe kawałki. Formę do zapiekania natłuść masłem. Rozsyp kawałki jabłek na dnie naczynia tak, by utworzyły z grubsza jedną warstwę.
W misce wymieszaj rózgą jajka, mąkę, erytrytol, sól i 1/3 mleka, tak by w cieście nie było grudek. Dodaj pozostałe mleko, alkohol (opcjonalnie), przyprawy i wymieszaj. Ciasto powinno mieć całkiem płynną (jak mleko) i gładką konsystencję. Nie używaj miksera ani blendera. Flaugnarde będzie smaczniejszy, jeśli ciasto przygotujesz ręcznie.
Zalej jabłka ciastem i wstaw formę do piekarnika. Piecz na środkowym poziomie przez ok. 35-40 minut.
Wyjmij flaugnarde z piekarnika i odstaw na kilka minut, by lekko przestygł.

Najlepiej podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej, w dniu przygotowania. Flaugnarde można również wstawić na noc do lodówki i podać na zimno następnego dnia. Z filiżanką czarnej kawy smakuje najlepiej.

JABŁKA W CIEŚCIE

prosto, szybko i przepysznie. 

Składniki na 4 osoby:

1 jajko
50ml mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
słodzidło
5 łyżek mąki kukurydzianej (50g)

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Jabłka pokrój w plastry, wytnij środek, zamocz w cieście z obu stron, usmaż na posmarowanej olejem patelni. I voilà! ☺

jablka-w-ciescie

OWSIANKA PIECZONA Z JABŁKIEM

niby prosta rzecz, a jak sycąca!

Owsianka-pieczona-z-jablkiem

Składniki:

60g płatków owsianych
1 białko jaja
1 jabłko

Około 60g płatków owsianych zalej wrzątkiem 3 cm ponad ich poziom. Przykryj je talerzykiem i zaczekaj, aż wchłoną płyn (ja to robię wieczorem, dzień wcześniej).

Osobno ubij 1 białko na sztywno i wymieszaj je z płatkami, słodzidłem i pokrojonym w kostkę jabłkiem
Piecz te delicje ok 30 minut w 180°C.

SZARLOTKA

przepis na banalny klasyk w nieco zdrowszej odsłonie

Składniki :

300g mąki ( 100g mąki ryżowej i 200g mąki pszennej pełnoziarnistej)
120g erytrytolu zmielonego na puder
20g cukru z wanilią
5g proszku do pieczenia
75g masła
25g masła migdałowego
3 żółtka
85g skyra
łyżka cynamonu
ok. 900g musu jabłkowego

Masło o temperaturze pokojowej wymieszaj z pozostałymi składnikami i zagnieć ciasto. Wstaw je  na 15 minut do lodówki, po tym czasie rozwałkuj ciasto pod wymiar formy pozostawiając część do wykrojenia pasków na górę szarlotki. Spód wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez ok. 10 minut, aż się lekko zarumieni, następnie wyjmij ciasto na chwilę  i nałóż jabłka. Całość posyp cynamonem, a na wierzchu ułóż paski. Teraz wystarczy piec całość w temperaturze 190°C przez pół godziny.

zdrowy-balans-szarlotka

niezawodne ciasto z jabłkami

przepis na dużą blachę

Ciasto z jablkami cybulove

Składniki:

Składniki mokre:
1 szkl. jogurtu naturalnego/ kefiru/ maślanki
0,5 szkl. oleju
3 jajka
ewentualnie kilka kropli esencji waniliowej/śmietankowej

Składniki suche:
2,5 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2,5-3 łyżeczki proszku do pieczenia
0,75 szkl. erytrolu/cukru .

Dodatkowo:
JABŁKA

Kruszonka: masło, mąka, erytol+ ewentualnie wiórki kokosowe

W dwóch miskach mieszam osobno składniki mokre i suche, a później łączę zwartość obu misek ze sobą.

Tak przygotowane ciasto przekładam do formy. Na wierzchu nie układam owoce i posypuję kruszonką (można ją pominąć). Całość piekę w temp 180°C ok. 45 minut i sprawdzam patyczkiem - powinien być suchy (wszystko zależy ile owoców użyjecie i w jakiej formie będzie pieczone ciasto).

Szarlotka sypana FIT

bez tony masła

Składniki :

Spód:
70g mąka jaglana
70g maka ryżowa
jajko
10g oleju kokosowego
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka erytrytolu

Masa jabłkowa:
750g jabłek
łyżka erytrytolu
cynamon

Kruszonka:
70g mąki kokosowej
jajko
10g oleju kokosowego (rozpuszczonego)

Zmieszaj składniki na spód, wyłóż na blaszkę i podpiecz 10 minut w 180°C. W tym czasie obierz i pokrój jabłka w kostkę i podduś je na patelni z cynamonem, aż zmiękną - około 10 minut. W tym czasie wymieszaj składniki na kruszonkę. Gdy jabłka będą gotowe, wyłóż je na podpieczony spód i posyp ciastem na kruszonkę. Piecz całość 30 minut w 180°C. Enjoy! 😊

Szarlotka-sypana

Tarta z jabłkami

Przepis na dużą blachę

111

Składniki:

250 g mąki (pół na pół krupczatki i tortowej )
170 g masła
1 żółtko
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
łyżeczka gałki muszkatołowej
cynamon
3-4 jabłka

Mąkę połącz z masłem, dodaj żółtko, cukier i cukier waniliowy, a na końcu gałkę muszkatołową. Po dokładnym połączeniu składników uformuj kulę i wstaw ją do lodówki na co najmniej godzinę.
Następnie przygotuj formę na tartę, po schłodzeniu rozwałkuj ciasto, nakłuj je widelcem i podpiecz w piekarniku przez około 10 minut. Wyłóż na wierzch pokrojone w plasterki jabłka tworząc rozetę, całość posyp świeżo startym cynamonem i odrobiną cukru. Piecz około 20 minut w 180°C.

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

jeszcze prościej, jeszcze smaczniej

Składniki na 6 dużych drożdżówek:

200 g mąki orkiszowej
20 g drożdży
1/2 szkl. letniego mleka
30 g erytrolu/cukru
30 g roztopionego masła

Jabłka smażone:
1 jabłko + 1 łyżka masła + 1 łyżeczka cynamonu

Kruszonka:
2 łyżki masła + 2 łyżki mąki + 2 łyżki ksylitolu/erytrolu/cukru
+ 1 białko

Drożdże kruszymy i w miseczce mieszamy z letnim mlekiem, 1 łyżka mąki i 1 łyżeczką cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką. Jabłko kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy jabłka z cynamonem. Składniki na kruszonkę przecieramy ze sobą palcami. Wkładamy do lodówki. Po 10 minutach rozczyn mieszamy z mąką, cukrem/erytrolem i masłem. Wyrabiamy elastyczne ciasto (w razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub letniego mleka). Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po upływie czasu ciasto ponownie wyrabiamy. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 9 lub 6 części, formujemy kulki i je spłaszczamy. Układamy na blaszce. Wbijamy po łyżeczce jabłek na sztukę. Smarujemy białkiem jaja. Posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 25 min.

Drozdzowki z jablkami

Granola jabłkowa

i Tajemnice Smaku

Granola-jablkowa

Składniki na 6 porcji:

250 g musu jabłkowego (2-3 jabłka)
50 g oleju kokosowego
120 g miodu
50 g cukru
500 g mieszanych płatków (np. owies, jęczmień, żyto, pszenica, gryka…)
150 g siemienia lnianego złotego
150 g słonecznika
30 g orzechów włoskich – pokruszonych na kawałki
100 g orzechów nerkowca
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego imbiru
3 łyżeczki mielonego cynamonu
50 g suszonej żurawiny
50 g amarantus ekspanowany

W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki: płatki, siemię lniane, słonecznik, orzechy, imbir, cynamon i sól.
Jabłka myjemy, przekrawamy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Razem ze skórką blendujemy owoce na mus.
Mus jabłkowy, olej kokosowy, miód i cukier podgrzewamy w małym garnuszku, tylko do rozpuszczenia składników, nie gotujemy. Wlewamy mieszaninę do suchych składników i całość dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160C. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Mieszankę na granolę rozkładamy na przygotowana blaszkę. Pieczemy około 40 minut, co 10 minut całość mieszamy, tak aby wszystkie składniki równomiernie się podpiekły.
Piekarnik wyłączamy, blachę wysuwamy i do jeszcze ciepłej granoli dodajemy suszoną żurawinę oraz ekspandowany amarantus, mieszamy. Studzimy na blasze, następnie kruszymy w dłoniach i przesypujemy do dużego słoja.
Granolę podajemy z mlekiem, jogurtem, możemy użyć jej do warstwowych deserów lub podjadać prosto ze słoika…
Smacznego!